Substante de contrast

Expoziție “Lumina neagră. Retrospectivă” – Elian Băcilă și Constantin Sinescu

ÎN CĂUTAREA LUMINII

Arta abstractă la Elian Băcilă nu este ermetică și inabordabilă, ci un artificiu de comunicare a unui conținut estetic accesibil care încântă privirea, mintea și sufletul. Pentru el, paradoxal, negrul nu înseamnă funebru sau tristețe, ci geneză și viață. Deși preponderentă în pictura sa este culoarea neagră, la Elian Bacilă aceasta exprimă dragostea de viață și progresul, prin fenomenele optice pe care le generează. Având meseria de bază geolog, el își ghidează creația după motto-ul: „lumina vine din întuneric”, întrucât și diamantele se nasc în măruntaiele negre ale pământului.

În multe din lucrările sale, el împletește fragmente din picturile rupestre cu elemente de geologie, într-un sistem profund contemporan de interdependențe. Picturile sale scot în evidență albul ce le înconjoară, printr-o întreagă simfonie de lumini negre, de fapt o poveste a genezei în tonuri de negru care duce spre desăvârșirea albă. Tiparul picturii sale se confirmă prin linii de forță, reîntoarcerea la forme primordiale și amoniții care țâșnesc din pânză și înglobează un concept major în pictura abstractă – lumina neagră. Fiecare lucrare este o ușă de evadare din lumea reală spre fantastic, într-un univers cu nuanțe de negru, dar fascinant și plin de optimism.

Elian Băcilă s-a născut în pitorescul oraș din golful Cerna de la Dunăre, Orșova sau mica Veneție, locul unde superba insulă Ada Kaleh s-a scufundat în apele Dunării. Fiind copil, obișnuia să privească noaptea apele întunecate ale fluviului, în care se reflecta luna în nuanțe de negru luminos, ca o vietate dătătoare de viață. Astăzi, Elian Băcilă – pictor de negru – este contemplativ, interiorizat și trăiește foarte intens în lumea artei sale, insistent aplecat asupra negrului – simultan culoare și non-culoare – atât în creație, cât și în vestimentație și în viață. El vede întunericul în strălucirea soarelui, căci din adâncul primordial răsare lumina cea mai pură. Din negru el face culoare de orice nuanță, îmbrăcat în negru, gândește și pictează numai în negru.

Text critic de Vergil Cojocaru Cover

Se spune că numele fiecăruia dintre noi este una din cheile magice prin care ne-am putea înțelege rostul în această lume, așa cum ne este el scris în cartea vieții sau cum ni-l făurim, ni-l împletim sau ni-l sculptăm fiecare. Sculptorul Constantin Sinescu este constant în căutarea sinelui.

Multe din expozițiile de artă plastică ale epocii noastre lasă ostentativ să reiasă un spirit de frondă, un teribilism ingenios ambalat în tehnici de ultimă oră. Nimic din aceste tentații la modă nu se simte în această expoziție. Deși se observă că "a sorbit în rădăcini" experiențele sculpturale ale unor giganți de talia lui Rodin, Brâncuși sau Paciurea, fiind la curent cu ultimele tendințe în domeniu, Constantin Sinescu se caută constant pe sine, cu discreție, cu smerenie, cu iubire din suflet și cu respect profund, elemente care permit izvorului curat al deosebitei sale creativități să iasă la lumină.

De la scormoniri cosmogonice la întruchiparea unor noțiuni abstracte, fiecare lucrare a sa ne atrage prin senzația că ideea s-a topit în materie, iar materia, la rândul ei, caută și reușește să înflorească în idee. La sculptorul Constantin Sinescu există armonia desăvârșită dintre ideea plastică și materializarea ei în lemn, marmură, travertin, bronz, printr-o alăturare antitetică sau complementară, ori printr-o împletire a lor.

Text critic de prof. dr. Mihai Popescu

Elian Băcilă (născut în 1974) are o activitate artistică ce include expoziții personale și de grup în țară și în Olanda, Franța, Japonia, Africa, precum și participarea activă la licitații. Lucrări semnate de Elian Băcilă se află în patrimoniul Muzeului Național Cotroceni, în colecția postului de știri Euronews în Lyon, precum și în colecții private. Pictura sa are ca țintă trecerea de la negru la ultranegru, iar punctul cheie al expozițiilor sale este eclerajul.

Constantin Sinescu (născut în 1953 la Iași) este absolvent al Școlii de Arte Plastice, membru al U.A.P. din Romania din anul 1994, al Association Internationale des ArtsPlastiques UNESCO, Paris și membru al Academia Dacoromana. În palmaresul său se înscriu 5 simpozioane internaționale de sculptură, peste 20 de expoziții personale și peste 30 de expoziții de grup, alături de premii și diplome de excelență pentru lucrările sale monumentale realizate în trei decenii de activitate.

Galeria de artă contemporană SIGNUM este un proiect artistic dintr-o lungă serie de inițiative de susținere a artei, întreprinse de Academia de Studii Economice din București, de-a lungul primului său secol de existență. Deschisă într-un remarcabil spațiu de expunere la parterul clădirii Facultății de Cibernetică, din Calea Dorobanților nr. 13-15 și având un profil axat pe arta abstractă și conceptuală, Galeria găzduiește expoziții de pictură, grafică, sculptură, instalație, fotografie și video, precum și alte evenimente conexe.

Partenerii media ai Galeriei SIGNUM sunt: arhimania, Art Out, Artindex, ArtWe, Ceașca de Cultură, docuArt, exclusivNEWS, gratuitor, Igloo, Modernism, Orasulm.eu, Revista Bulevard, SENSO TV, TV CITY, Vernisaje.ro, VIP - Voluntari pentru Idei și Proiecte, VreauArta.ro.

Artiști: Elian Băcilă și Constantin Sinescu
Titlul expoziției: Lumina neagră. Retrospectivă
Vernisaj: vineri, 30 ianuarie 2015, între orele 18 – 22
Durata expoziției: vineri, 30 ianuarie – vineri, 27 februarie 2015
Adresa: Calea Dorobanților nr. 13-15, la parterul clădirii Facultății de Cibernetică

Fotografii expoziție