Substante de contrast

Expoziție “Istorii naturale” – Voicu Dragomir

Mi-a rămas în minte o mică imagine dintr-o istorie împărtășită de Voicu: gestul reflex al unui privitor încercând să se asigure, prin atingerea hârtiei, că forma din lucrare nu se mișcă.

Creaturi improbabile, cum tot improbabile își califică artistul însuși o serie cu păsări (nepăsări, în tot cazul), neintenționate, nu-plantă-nu-animal, manifest ambigue – toate apar asemenea unor geko în lucrările lui Voicu Dragomir, pregătite în orice moment să își abandoneze coada și să dispară sub prima piatră fierbinte.

Paradoxul formei-neformă apare constant în lucrările lui Voicu – inclusiv în seria pe lung de Istorii naturale: benzi negre cu forme-neforme mișcătoare, trasate natural-calculat și umplute cald cu cărbune colorat, într-o apropiere tandră între artist și hârtie.

Formele-neformă cresc și descresc, evoluează spre perfecțiune și se păstrează în propriile paradigme de-a lungul a doi-cinci-șapte metri de hârtie, lucrați atent, meticulos, cu mâinile libere, neajutat de vreun instrument.

Voicu desenează matematic și organic în același timp. Pentru el, liniile sunt perfect clare doar într-un anumit contur. Sunt expresive doar într-o anumită mișcare. E ca o meditație, în căutarea formei-neforme perfecte.

Artistul nu vrea contururi blurate și nu vrea unghiuri. Începe cu o schiță a motivului pe care îl va declina pe parcursul lucrării, evoluând el însuși de-a lungul metrilor lucrați, cu propriul stil și propria mână astfel formată – tot mai sigură, tot mai liberă – până la epuizarea ideii.

Nu vă lăsați păcăliți, însă! El și doar el le știe rostul, căci – asemenea făpturilor reptiliene pomenite mai devreme – formele-neforme au autonomie caudală: odată amenințate de vreun sens ghicit, pot renunța la coadă, care se va regenera. Dar asta, târziu-jucăuș, abia spre capătul lucrării.

Dana Stoica, noiembrie 2014

Voicu Dragomir (www.voicudragomir.com) este artist vizual, activ în mai multe medii, de la pictură, grafică și sculptură, la fotografie și instalație. Istorii naturale este a patra sa expoziție personală.

Dana Stoica este specialist în comunicare și PR, cu experiență în domenii diverse – corporate, advertising, nonprofit și artă. Este implicată în mod curent și în proiecte de cercetare, având la activ un doctorat în studii de gen.

Galeria de artă contemporană SIGNUM este un proiect artistic dintr-o lungă serie de inițiative de susținere a artei întreprinse de Academia de Studii Economice din București, de-a lungul primului său secol de existență. Deschisă într-un remarcabil spațiu de expunere la parterul clădirii Facultății de Cibernetică, din Calea Dorobanților nr. 13-15 și având un profil axat pe arta abstractă și conceptuală, Galeria găzduiește expoziții de pictură, grafică, sculptură, instalație, fotografie și video, precum și alte evenimente conexe.

Partenerii media ai Galeriei SIGNUM sunt: arhimania, Art Out, Artindex, ArtWe, Ceașca de Cultură, docuArt, exclusivNEWS, gratuitor, Igloo, Modernism, Orasulm.eu, Revista Bulevard, SENSO TV, TV CITY, Vernisaje.ro, VIP - Voluntari pentru Idei și Proiecte, VreauArta.ro.

Artist: Voicu Dragomir
Titlul expoziției: Istorii naturale
Introducere de Dana Stoica
Vernisaj: vineri, 5 decembrie 2014, între orele 18 – 22
Durata expoziției: vineri, 5 decembrie 2014 – vineri, 16 ianuarie 2015
Adresa: Calea Dorobanților nr. 13-15, la parterul clădirii Facultății de Cibernetică

Fotografii expoziție